Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Programterv 2012

 

 Gyermekláncfű Egyesület  2012. évi programterve

 

 Szabadidős tevékenységek, események, rendezvények szervezésével  a Ráckevei Kistérség fiataljainak igyekeztünk  vonzó, hasznos programokat biztosítani.

Egyesületünk tagja a KIS DUNAMENTI Civil Szervezetének, így rendezvényeink széles körben publikusak.

Rendezvényeink elsősorban a környezet-természetvédelemhez, az egészségvédelemhez és a hagyományőrzéshez kapcsolódtak, mivel egyesületünk ezzel foglalkozik.

 „ Magyar múlt nélkül  nincs európai jövő „

Hagyományőrző tevékenységünk két téma köré csoportosul.

 -           Kézműves foglalkozásokon (természetes anyagokból) megszerettetjük hagyományainkat, népi kultúránkat. Felnőttek részére is szerveztünk tanfolyamot, hogy az itt tevékenykedők tovább vigyék tudásukat gyermekcsoportoknak.

-           Támogatjuk a népi tánc tanfolyamokat, részt veszünk a szervezésében, népi hangszerek bemutatását tervezzük, meghívtunk népzenével foglalkozó együtteseket, csatlakozunk a kistérség legnagyobb szabású nemzetközi néptánc találkozójához, ahová a tengeren túlról is érkeznek csoportok.

 „ Egészség a legnagyobb gazdagság, a legnagyobb hatalom…”  (Fodor József)

 - Legfőbb kincsünk az egészségünk, ezért vigyáznunk kell rá gyermekkorban is. Az egészséges életmód legfontosabb elemei: helyes napirend, rendszeres mozgás, tisztálkodás, egészséget adó teljes értékű táplálkozás. A test a lélek és a szellem arányos terhelése, harmóniája. Három napos egészséges életmód találkozót rendeztünk, ahol természet közeli környezetben foglalkoznak a reformtáplálkozással, elsősorban hátrányos helyzetű gyermekek részére szerveztük.

 

- Mai rohanó világunkban , amikor az értékrend és az erkölcs riasztó  eltolódását tapasztaljuk nap mint nap, amikor a pénz sivár világa elidegenedéshez, értékeink feladásához, önmagunk megtagadásához

vezethet, ki-ki elgondolkodhat azon, hogy vajon ez lenne a személyes boldogságunkhoz vezető út?      

Rendkívül fontos a család fontosságának kiemelése.                                                                                                                                                                                                                     

     - Családi egészségnap szűrővizsgálatokkal, kvízjátékokkal unokától-nagyszülőig.

- Egészségnevelő, betegségmegelőző hét a kistérség általános iskoláiban ( káros szokások, szenvedélybetegségek, lelki egészség, családi életre való felkészítés, elemi elsősegélynyújtás, gyógynövények.)

 

„ Uram! Ezt a gyönyörű Földet adtad otthonunknak…”   (Szent-Györgyi A.)

 

Három napos környezet-és természetvédő rendezvényünkön négy veszéllyel foglalkoztunk kiemelten: vegyi katasztrófa, környezet pusztulása, közlekedési légszennyezés, magas-légköri ózonveszteség.

Ezek a természetben tartott programok mindennél jobb lehetőséget kínálnak az élő környezetben zajló folyamatok megértésére, környezetkímélő életmód szokások kialakítására, valamint aktív környezet-és természetvédő tevékenységre.

 

„ Arra tanít a tiszta értelem,

 

Speciális nevelési igényű gyermekek Kistérségi Kulturális Szemléje. A rendezvényhez  biztosítjuk a feltételeket (zsűri, vendéglátás, díjak, publikáció)

 

Az elmúlt évben is meghívtunk speciális tagozatra járó gyermekeket (integrált) táborunkba ugyanis ebben a környezetben a sérült gyerekek könnyebben szocializálódnak , számukra az ismert környezetből való kimozdulás igazi felejthetetlen élményt ad.

Az év során megismertük  Kiskunsági Nemzeti Park egy részét az itt található természeti értékeket , a természetvédelmi problémákat és az orvoslásuk lehetőségét beleértve a saját feladatainkat is.

Megismerkedtünk a tanyasi élettel,  őshonos háziállatokkal , a gazdálkodás folyamatával.

Az ősi kézműves foglalkozásokon való részvétel nagy élményt nyújt , megismerték  az alkotás örömét  szembesültnek saját kézügyességükkel ( ügyetlenségükkel) a fantáziájuk is fontos szerepet  kapott és rádöbbentek hogy nem csak a kész „műanyag mütyürök”- ből áll a világ.

Táborainkból a gyermekek élményekkel és ismeretekkel gazdagodva tértnek haza , amiből az egész évi munkájuk során erőt meríthetnek. 

 

Szigethalom 2012. január 28.